Ponovo oštri komentari
0

Sarkozy: U Francuskoj ima previše stranaca

Sarajevo-x.com
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je izjavio da u Francuskoj ima previše stranaca, a da sistem koji ih treba integrisati radi sve lošije. U TV debati sa socijalističkim kandidatom Francoisom Hollandeom Sarkozy je branio svoj plan da prepolovi broj ljudi koji će doći u Francusku, ukoliko bude ponovo izabran idućeg mjeseca.

Sarkozy se bori i za konzervativne glasove protiv desnice Nacionalnog fronta koju vodi Marine le Pen. Sadašnji predsjednik je objasnio da se procedura za dozvolu boravka u Francuskoj mora pooštriti.

Francuski predsjednik, čiji je otac mađarski emigrant, također planira smanjiti primanja imigranata koji su u zemlji već deset godina. Ovo nije prvi put da Sarkozy daje vrlo oštre komentare vezane za emigrante, a nerijetko je imao i rasističke komentare. Deportovao je nekoliko hiljada Roma u najvećoj akciji u toj zemlji ikada.

Premijer Sarkozyjeve vlade Francois Fillon užasnuo je muslimane i jevreje kada je rekao da je ubijanje životinja prastari običaj i da će možda biti ukinut.

Predsjednička kampanja trenutnog francuskog predsjednika ima malo uspjeha, sve više je pokazatelja da socijalistički lider Francois Hollande ima mnogo bolje izglede na predsjedničkim izborima. Ni nedavni pokušaji da se Sarkozyjeva supruga Carla Bruni prikaže u svjetlu domaćice nisu pomogli većoj popularnosti sadašnjeg predsjednika, prenosi BBC.