Svijet
0

Sarkozy u Egiptu počeo turneju po Bliskom istoku

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy počeo je u ponedjeljak u Egiptu turneju po Bliskom istoku s ciljem uspostavljanja primirja u pojasu Gaze gdje je u toku ofanziva izraelskih vojnih snaga.

Sarkozy i Hosni Mubarak su kopredsjedavajući Mediteranske unije, preko koje francuski šef države namjerava nastaviti aktivno prisustvo na međunarodnoj sceni.

Njihov današnji razgovor se odnosio na «napore Egipta da dođe do hitnog zaustavljanja sukoba u Gazi i ponovnog uspostavljanja primirja između Palestinaca i Izraelaca», prenijele su agencije.

Egipat, koji je glavni posrednik u pregovorima, usprkos kritikama radikalnijih susjeda Sirije i Irana, predložio je plan za izlazak iz krize u četiri tačke. Taj plan predviđa hitno zaustavljanje vatre, uspostavljanje primirja, otvaranje kontrolnih tačaka i međunarodni mehanizam koji će garantirati novi sporazum.

Predviđeno je da se Sarkozy u okviru kratke turneje od 36 sati sastane s glavnim političkim akterima u regiji - izuzev Hamasa - s ciljem da se uspostavi primirje.

U popodnevnim satima bi trebalo da se sastane s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u Ramallahu, kao i s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Jerusalemu, a u utorak i sa sirijskim i libanskim čelnicima.

U intervjuu jednom libanskom listu, koji prenose francuski mediji, Sarkozy je priznao da je pred njim težak zadatak, u jeku izraelske kopnene ofanzive, desetog dana sukoba u kome je poginulo više od 500 Palestinaca.

«Nakon početka izraelske kopnene ofanzive još je hitnije da se postigne primirje», izjavio je Sarkozy, koji se nada da Francuska, uoči dolaska američkog predsjednika Baracka Obame na vlast, može odigrati odlučujuću ulogu u bliskoistočnoj regiji u kojoj dominira američka diplomatija.