Uvreda predsjednika
0

Sarkozy tuži proizvođača voodoo lutaka

Sarajevo-x.com
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaprijetio je sudskom tužbom proizvođaču voodoo lutaka s likom francuskog predsjednika uz koje kupci dobiju set igala i uputstvo gdje treba zabosti igle.

Voodoo lutke s likom Nicolasa Sarkozyja pored seta igala, imaju i natpise koje vrijeđaju ili citiraju državnika.

Tako na lutkinim cipelama s debelim potplatama koje Francuz nosi da bi izgledao viši par centimetara piše - "štikle", na preponama piše "klošar"- kako je Sarkozy nazvao maloljetne delikvente u neredima iz 2005. godine.

Proizvedeno je već 20.000 lutaka, uz koje dođe i satirična biografija francuskog predsjednika, a Sarkozyjev advokat Thierry Herzog najavio je sudsku tužbu protiv kompanije K&K ako se lutke ne povuku iz prodaje.

Ovo nije prva sudska tužba francuskog predsjednika protiv iskorištavanja njegovog lika i djela. U januaru ove godine dobio je slučaj protiv aviokompanije koja je objavila slike njega i njegove supruge Carle Bruni na plakatima svoje firme, a prošle sedmice tužio je jednog bivšeg policijskog službenika nakon što je ovaj objavio neke nepoznate detalje o Sarkozyjevim privatnim problemima.