Svijet
0

Sarkozy razgovarao s Medvedevom i Saakašvilijem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u telefonskom razgovoru koji je u srijedu navečer vodio s ruskim, a zatim gruzijskim predsjednikom, "naglasio kako je potrebno da se hitno smanje napetosti i u potpunosti primijeni šest tačaka sporazuma o prekidu vatre", saopćeno je iz Jelisejske palače.

"Predsjednik Republike Francuske Nicolas Sarkozy, predsjedavajući Vijeća Evropske unije, dugo je telefonski razgovarao s predsjednikom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom, a zatim s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem", navodi se u saopćenju.

"Predsjednik Sarkozy je podsjetio na stavove predsjedništa Vijeća Evropske unije koji se odnose na rusku odluku o priznavanju nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije", navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

"On je spomenuo vanrednu sjednicu Evropskog vijeća koja će se održati 1. septembra i koja je posvećena krizi u Gruziji."

"Sarkozy je naglasio kako je potrebno da se u potpunosti primijeni šest tačaka sporazuma o prekidu vatre. Provođenje dodatnih sigurnosnih mjera, kao i pitanje izbjeglica, predmet su produbljenih razgovora", navodi se u saopćenju francuskog predsjedništva.