Svijet
0

Sarkozy: Putin ne želi novi hladni rat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u četvrtak navečer u Heiligendammu kako vjeruje da njegov ruski kolega Vladimir Putin ne želi da se, zbog američkih planova o postavljanju raketnog štita u centralnoj Evropi, vrati periodu hladnog rata.

"Međunarodna zajednica nije prešla sav ovaj put da bi se vratila hladnom ratu", rekao je predsjednik tokom samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja i Rusije, ističući kako vjeruje da i predsjednik Putin to ne želi.

Prema mišljenju Sarkozyja, u slučaju američkih planova za postavljanje raketnog štita i ruskog protivljenja tome, više je riječ o političkom a ne vojnom problemu, prenio je Reuters.

Sjedinjene Američke Države namjeravaju da u okviru planova za izgradnju raketnog štita postave radar u Češkoj i deset raketa za presretanje u Poljskoj.

Administracija u Washingtonu također tvrdi da antiraketni štit ne predstavlja prijetnju za Rusiju, već da mu je cilj zaštita od mogućih napada "otpadničkih režima", kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Zvanična Moskva se, međutim, oštro suprotstavlja novom američkom štitu tvrdeći da remeti postojeću globalnu stratešku ravnotežu i kaže da je cio projekt ustvari uperen protiv Rusije.