Svijet
0

Sarkozy prvi šef države koji kritikuje SAD zbog Polanskog

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prvi je šef neke države koji je javno kritikovao SAD zbog naloga za hapšenje režisera Romana Polanskog, po optužnici za seksualne odnose s maloljetnicom 1977. godine.

"Shvatam da su ljudi šokirani ozbiljnošću optužbi protiv Romana Polanskog. Ali dodajem da se ne može nazvati dobrim provođenjem pravde ako se to učini 32 godine nakon događaja, kada optuženi ima 76 godina", rekao je Sarkozy.

Američke vlasti vidjele su u Polanskom bjegunca otkad je 1978. godine pobjegao iz SAD-a nakon što je priznao da je imao seksualni odnos s 13-godišnjom djevojčicom, podsjetio je londonski dnevnik Daily Telegraph.

Dobitnik Oscara, koji ima poljsko i francusko državljanstvo, uhapšen je 26. septembra u Švicarskoj i otad je u pritvoru u Zuerichu.

Sarkozy je, međutim, ocijenio da su bili pogrešni komentari francuskog ministra kulture Frederica Mitterranda, koji je izjavio da je hapšenje Polanskog "apsolutno zastrašujuće".

Mitterrand je ubrzo nakon te izjave postao meta žestokih kritika i poziva da podnese ostavku nakon što je prošle sedmice u središte zanimanja javnosti dospjela njegova autobiografska knjiga, objavljena 2005., u kojoj je priznao da je tokom putovanja u inozemstvo plaćao dječacima za seksualne usluge.

Ministar je demantirao da je pedofil i rekao da je termin "dječaci" upotrijebio nasumično.

Sarkozy je u toj aferi stao na stranu Frederica Mitterranda, inače bliskog prijatelja francuske prve dame Carle Bruni-Sarkozy.