Francuska
0

Sarkozy predao Pekingu popis zatočenika zbog ljudskih prava

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predao je Pekingu u ime Evropske unije "popis s imenima zatočenika i boraca za ljudska prava", saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sarkozy je "upravo u ime Evropske unije (trenutačno predsjeda Francuska) predao kineskim vlastima popis pojedinačnih slučajeva zatočenika i aktivista za ljudska prava", rekao je glasnogovornik Quai d'Orsayja Romain Nadal.

Nadal je podsjetio da je Sarkozy prilikom posjete Evropskom parlamentu u Strasbourgu 10. jula "obećao Danielu Cohnu-Benditu, evropskom zastupniku i dopredsjedniku grupe Zelenih, da će se zauzeti za slučajeve koji mu se predoče", javio je AFP.

"Uz pojedinačne slučajeve s popisa na koji se Evropska unija poziva u redovitom dijalogu s Kinom u vezi ljudskih prava, popis predan kineskim vlastima obuhvati ća sve slučajeve za koje su Daniel Cohn-Bendit i organizacije za ljudska prava ocijenili da ih treba navesti", dodao je glasnogovornik.

Predsjednik Sarkozy će u četvrtak otputovati iz Francuske u kratak posjet Pekingu, gdje će u petak prisustvovati svečanom otvorenju Olimpijskih igara.