Svijet
1

Sarkozy pred sudom po isteku imuniteta

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Odlazeći francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je uživao pravni imunitet tokom posljednjih pet godina, uskoro bi mogao biti pozvan na sud u vezi sa tri odvojena finansijska skandala koja su obilježila njegovo vrijeme na vlasti.

Prema Ustavu Francuske, predsjednik države ne može biti pozvan da svjedoči, niti može biti pod istragom ili krivično gonjen dok je na vlasti, kao i mjesec dana nakon što napusti dužnost. Sarkozy će ovu privilegiju izgubiti sredinom juna, kada mjesto predsjednika predaje novoizabranom Francois Hollande.

"Ustav nalaže, crno na bijelo, da pravni postupak može početi mjesec dana nakon što predsjednik napusti funkciju", rekao je predsjednik Saveza francuskih sudija Matie Bonduelle.

Sarkozy je porekao umiješanost u bilo koji od ovih skandala, od kojih se neki već istražuju i za koje su prozivani pojedini bogati prijatelji odlazećeg predsjednika. 

Optužbe za skandal već su loše uticale na njegovu kampanju u predsjedničkoj trci ove godine, koju je izgubio.

U jedan od skandala umiješana je i Liliane Bettencourt , nasljednica kozmetičke imperije "L'Oreal", za koju se sumnja da je nezakonito finansirala Sarkoziyjevu predsjedničku kampanju 2007. godine. 

 U drugom slučaju, takozvanoj "aferi Karači", sudije istražuju ugovor o prodaji podmornica koji je francuska vlada sklopila sa Pakistanom devedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je Sarkozy bio ministar za budžet.
Najnoviji skandal povezan sa Sarkozyjem dogodio se prošlog mjeseca, kada je objavljen dokument u kojem se navodi da je vlada pokojnog svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija prije pet godina finansirala Sarkozyjevu predizbornu kampanju.