Želi nove metode postizanja mira
0

Sarkozy pozvao Palestince da traže status posmatrača u UN

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy založio se danas u UN za "promjenu metoda" za postizanje mira na Bliskom istoku, i predložio da u prvoj fazi Palestina bude primljena u svjetsku organizaciju kao posmatrač, a da konačni mirovni sporazum bude postignut za godinu dana.

Francuski predsjednik je u svom obraćanju Generalnoj skupštini UN rekao da bi krajnji cilj bio uzajamno priznavanje dvije države na osnovu granica iz 1967., uz dogovorenu razmjenu teritorija.

Sličnu formulu je predložio u maju i američki predsjednik Barack Obama, koji je danas u svom obraćanju u UN pozvao Palestince da obnove pregovore s Izraelom i odustanu od traženja prijema njihove države kao punopravne članice svjetske organizacije.

"Svako zna da puno priznanje statusa države članice u UN ne može biti dobijeno odmah" za Palestinu, rekao je francuski predsjednik.

On je rekao da je razlog za to nedostatak povjerenja među glavnim akterima. Upozorio je da ako Palestinci podnesu Vijeću sigurnosti zahtjev za prijem u UN, gdje bi ih dočekao veto SAD, da bi to moglo da podstakne novi ciklus nasilja na Bliskom istoku.

Sarkozy je naglasio da treba ići drugim putem, rezolucijom koju će svi prihvatiti u Generalnoj skupštini, za prijem Palestine kao države posmatrača u UN, status koji sada ima Vatikan.

On je ponovio angažiranje Francuske za sigurnost Izraela, ali i rekao da Izrael treba da da svoj doprinos postizanju mira.

U prvoj reakciji na Sarkozyjev govor palestinski zvaničnici rekli su danas u UN-u da pozitivno gledaju na prijedloge francuskog predsjednika i da će ih detaljno razmotriti.