Svijet
0

Sarkozy pozvao birače da glasaju za njega i izbjegnu grčki scenarij

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je birače da na predstojećim predsjedničkim izborima glasaju za njega i tako nastave programe štednje, te je upozorio da će se Francuska u suprotnom suočiti s krizom poput one u Grčkoj i Španiji. Sarkozy je, iznoseći svoj izborni program u četvrtak na konferenciji za novinare u Parizu, rekao da se Francuska nalazi na "povijesnom raskrižju" između teških mjera štednje i katastrofalnog povratka na nekontrolirano trošenje.

"Neke evropske zemlje nalaze se na rubu provalije", istaknuo je Sarkozy i obećao da Francuska pod njegovim vodstvom može ponovno biti konkurentna, inovativna, zemlja koja investira i smanjuje troškove.

Aktualni francuski predsjednik optužio je socijalističkog protukandidata Francoisa Hollandea da puno obećava, da "nudi gozbu novog trošenja" za koju niko ne zna ko će je platiti.

"Kriza kroz koju prolaze naši grčki i španski prijatelji upozorava nas da budemo realni. Pogledajte samo situaciju u Španiji nakon sedam godina vlasti socijalista", rekao je Sarkozy, prenijela je Hina.

Najnovije ankete pokazuju da konzervativni Sarkozy i socijalist Hollande imaju jednake šanse u prvom izbornom krugu 22. aprila, a u drugom krugu 6. maja očekuje se pobjeda Hollandea.