Bruxelles
0

Sarkozy pozdravio interesantan preokret Barrosovog govora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozdravio je u petak rad koji je dosad obavio predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, smatrajući da program njegovog drugog mandata, predočen ove sedmice, predstavlja "interesantan preokret".
  • Mnogo cijenim šest mjeseci koje je on proveo radeći sa mnom kao predsjednik Vijeća, predsjedništvo Evropske komisije je odigralo krajnje pozitivnu ulogu, ocijenio je Sarkozy na konferenciji za štampu nakon samita evropskih čelnika u Bruxellesu, javio je AFP.

  • Kada je trebalo ići u Washington ubijediti predsjednika Busha da organizira samit G-20 o finansijskoj krizi u novembru, Barroso je bio tu, nastavio je on.

Šef francuske države također je naglasio da je politička podrška 27 zemalja članica EU-a, izražena u četvrka navečer drugom Barrosovom mandatu na čelu Komisije,"jednoglasna", i podijeljena zajedno sa socijalističkim premijerima, iako Barroso pripada desnom centru.

  • Barrosov tekst, koji je objavljen u četvrtak, izgleda mi da označava interesantan preokret o idejama koje sam čuo da brani dosad, uključujući i neophodnost velike zajedničke poljoprivredne politike, precizirao je on.

  • Sve to je jako dobro, zaključio je Sarkozy.

Barroso je, u svom programu, insistirao na tačkama koje gode Francuskoj, kao što su "zaštita" evropskih interesa, "politička" Evropa sposobna da djeluje, te značaj poljoprivrede u EU-u jer je Francuska glavni korisnik subvencija PAC-a (Politike zajedničke poljoprivrede).