Francuska
0

Sarkozy ponovo imenovao Fillona za premijera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsednik Nicolas Sarkozy ponovo je danas imenovao Francoisa Fillona za premijera, pošto je sinoć prihvatio ostavku njegove vlade i zatražio od njega da sastavi novu vladu, saopćeno je iz predsjednikovog ureda.

Fillon je tim povodom najavio da će prioritet nove vlade biti privredni rast.

"Poslije tri i po godine hrabrih reformi, koje su provedene uprkos teškoj globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, počet ću novu fazu sa odlučnošću koja će omogućiti našoj zemlji da ojača privredni rast, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, promoviranja solidarnosti i očuvanja sigurnosti svih Francuza", poručio je on.

Sarkozy je u junu najavio da planira rekonstrukciju vlade kada bude usvojen zakon o reformi penzijskog sistema, kojom je predviđeno podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine.

Zakon je usvojen u srijedu. Popularnost Sarkozya je najniža od dolaska na vlast 2007. godine, a analitičari procijenjuju da će se on prilikom imenovanja članova nove vlade rukovoditi željom da stvori dobru osnovu za buduće izbore, koji će biti održani 2012. godine, navele su agencije.