Svijet
0

Sarkozy: Pojednostavljeni sporazum umjesto ustava EU

FENA
Vizija Evrope francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja bit će problematična za Veliku Britaniju, piše u četvrtak Daily Telegraph.

List navodi da je novi francuski predsjednik u srijedu u Bruxellesu iznio svoju viziju "pojednostavljenog sporazuma" koji bi došao na mjesto evropskog ustava što su ga francuski i holandski birači odbacili prije dvije godine.

Britanski premijer Tony Blair se nadao da će se Nicolas Sarkozy pridružiti Britaniji u blokiranju prijedloga da se nacionalni veto ukine o više pitanja na samitu Evropske unije sljedećeg mjeseca.

Daily Telegraph piše da je francuski predsjednik istakao da on vidi budućnost u poboljšanoj saradnji i većinskom glasanju koje bi u pojedinim slučajevima zamijenilo jednoglasno usvajanje odluka.

Potencijalna glavobolja za budućeg britanskog premijera Gordona Browna, primjećuje list, jeste francusko odbijanje da prihvati tursko članstvo u EU koje Velika Britanija uporno zagovara.

Naime, očekuje se da će Sarkozy kasnije ove godine tražiti usvajanje zajedničke političke deklaracije o kranjim granicama Evrope, što bi praktično stavilo tačku na ambicije Ankare da uđe u EU, zaključuje Daily Telegraph.