Svijet
0

Sarkozy pod pritiskom da pojasni stanje svog braka

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak će se naći pod novim pritiskom da pojasni stanje svog braka jer su tokom vikenda intenzivirani izvještaji medija da je njegov razvod sa suprugom Ceciliom pitanje momenta.

Sarkozyjev zvanični portparol odbio je u nedjelju navečer komentirati "medijske glasine" uoči konferencije za novinare zakazane za ponedjeljak.

Upitan da li je objava razvoda pitanje trenutka, David Martinon je izjavio za AFP: "Nemam ništa za izjaviti. Nikada ne komentiram medijske glasine".

Finansijske novine La Tribune pozvale su se na internet stranicu "inače dobro obaviještenog izvora" u kojoj se tvrdi da će razvod biti i zvanično proglašen na sudu u srijedu.

Magazin Le Nouvel Observateur javio je na svom websiteu da će "zvanična objava razvoda biti u ponedjeljak".

Već u petak su se pojavile glasine o razvodu para, ali nije bilo nikakve potvrde.

Novine L'Est Republicain, koje su prvi put javile o razvodu u petak ujutro, pišu kako stoje iza svoje priče i da je "samo pitanje da li će Jelisejska palača učiniti tu objavu".

Cecilia Sarkozy (49) bila je odsutna dok je predsjednik prisustvovao meču Svjetskog prvenstva u ragbiju protiv Engleske u subotu. Ona jedva da je viđana u njegovoj pratnji otkako je preuzeo dužnost u maju, podgrijavajući rastuće špekulacije kako prva dama želi razvod.

Par je postao slavan po svojoj burnoj vezi i oni su se rastali na nekoliko mjeseci u 2005. kada je ona otišla u New York radi romanse s reklamnim direktorom. U medijskim izvještajima se navodi da je bivša manekernka nedavno viđena u Ženevi i Londonu.

"Svakoj strasti dođe kraj. Oni prolaze kroz ono kroz šta milioni Francuza prolaze svake godine. U 2005. bio je lažni kraj, ali ovaj izgleda kao stvarni", izjavio je Christophe Barbier, urednik magazina L'Express za website lepost.fr.

Sarkozy je po vlastitom svjedočenju bio "iskreno potresen" raskidom iz 2005., a pažnja javnosti je sada usmjerena na to kako će nositi s novom rastavom.

"Veliko je pitanje kako će se Nicolas Sarkozy ponašati kada izgubi Ceciliu. U 2005. vidjeli smo kako mu se raspoloženje promijenilo. On je imao manje kontrole, bio je pod većim strresom i agresivniji. Moramo vidjeti kakve će posljedice to imati na njega i njegovu sposobnost da se usmjeri na svoj posao", izjavio je Barbier.