Iskoristio nasljednicu L'Oreala
0

Sarkozy pod istragom zbog ilegalnog finansiranja kampanje

Klix.ba
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je zvanično pod istragom suda u Bordeauxu jer postoji sumnja da je tokom kampanje 2007. godine dobio ilegalne donacije najbogatije žene u Francuskoj, nasljednice kompanije L'Oreal Liliane Bettencourt.

Sumnja se da je Sarkozy "iskorištavao slabost" najbogatije žene na svijetu u skandalu koji se tiče ilegalnih političkih donacija.

Istraga je pokrenuta nakon što se Sarkozy odazvao pozivu da se suoči sa članovima osoblja Bettencourtove zbog optužbi da je od nje dobio omotnice u kojima je bio novac, a koji je ilegalno korišten za finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. godine. Sarkozyjev advokat Thierry Herzog je rekao da će se njegov klijent braniti.

Pedesetosmogodišnji Sarkozy je tvrdio da je tokom kampanje samo jednom posjetio rezidenciju Bettencourtove, dok njeno osoblje tvrdi da su posjete bile mnogo češće. Sudac Jean Michel Gentil je s dva svoja saradnika 12 sati ispitivao Sarkozyja u novembru prošle godine. Odlučili su da ga ne optuže zvanično, ali su nastavili istragu.

Bettencourtova ima 90 godina i lošeg je zdravlja od 2006. godine. Sarkozy je navodno dobio veće količine novca od nje te je time prekršio ograničenja o trošenju tokom kampanje i pri tome iskoristio bolesnu osobu. Claire Thibot je u to vrijeme bila računovođa Bettencourtovoj te je 2010. godine izjavila da je predala omotnice s novcem najbližem saradniku Bettncourtove, Patriceu de Mistreu, koji je novac dostavio Sarkozyjevom čovjeku Ericu Woerthu, koji se brinuo za finansiranje kampanje.

Istražitelji sumnjaju da je Sarkozy dobio oko četiri miliona dolara. On je imunitet izgubio nakon poraza na predsjedničkim izborima 2012. godine, kada ga je pobijedio socijalist Francois Hollande.

Francuski suci su pokazali spremnost za istragom radnji bivših predsjednika uspješnim procesom protiv Jacquesa Chiraca, koji je 2011. godine osuđen zbog korupcije u vrijeme kada je bio gradonačelnik Pariza.