Svijet
0

Sarkozy pobjedio i na parlamentarnim izborima

FENA
Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj pokazuju da je stranka desnog centra predsjednika Nicolasa Sarkozyja na putu da osvoji većinu. Ukoliko se ti rezultati potvrde u završnom krugu glasanja narednog vikenda, Sarkozyjeva Unija za narodni pokret - UMP - mogla bi da osvoji čak 80 posto poslaničkih mjesta.

BBC-jeva dopisnica Caroline Wyat govorila je u nedelju uveče o tome kako se u Parizu tumači trijumf Sarkozyjeve partije u odnosu na socijaliste.

"Mislim da je UMP prošao izuzetno dobro na izborima, baš kao što se i očekivalo. Desnica je osvojila oko 45 posto glasova, u odnosu na ljevicu koja je prošla veoma loše, zadobivši podršku oko 36 posto birača. Izgleda da francuski narod osim što je izabrao Sarkozyja za šefa države, želi da mu da priliku da sprovede sve one reforme koje je obećavao u predizbornoj kampanji.

Sarkozy kaže kako želi da zemlju povede putem ekonomskih reformi već na prvoj sjednici novog saziva parlamenta i to tako što bi u maratonskom zasjedanju od kraja juna do augusta poslanici pretresali zakon po zakon. Među prijedlozima njegove vlade su ukidanje poreza za one koji rade prekovremeno, poreske olakšice prilikom podizanja kredita za stan i druge reforme karakteristične za anglosaksonski tip slobodnog tržišta", kaže Wyat.

BBC-jeva dopisnica javlja i da vjerovatno tokom ljeta neće biti snažnijeg protivljenja Sarkozyjevim reformama, ali da bi već u septembru sindikati i ljevica mogli da neke od reformi dovedu u pitanje.

Za sada se pak, brige stranke francuskog predsjednika i premijera Francoisa Fillona svode na odziv birača u završnom krugu glasanja na parlamentarnim izborima, koje slijedi iduće sedmice. "Večeras smo prošli jedan dio puta, ali o svemu se zaista odlučuje na glasanju sljedeće sedmice. Zbog toga svaki Francuz treba da izađe na glasanje. Promjene su na putu i svako mora da odigra ulogu u tome, za Republiku i za Francusku", rekao je tim povodom Fillon.

Poziv Francuzima da u što većem broju izadju ponovo na birališta u nedelju uputila je i Sarkozijev protivkandidat na predsedničkim izborima, socijalista Segolen Royal.

Demokratiji u Francuskoj, kaže Royal, potrebna je jaka opozicija u parlamentu.

"Potrebni ste Republici, jer Republika mora da diše. Potrebni ste demokratiji, jer je demokratiji potrebna velika snaga ljevice kako bi u skladu s osnovnim vrijednostima osigurala da ne dođe do zloupotrebe vlasti", rekla je ona.

S obzirom na podršku koju su Francuzi pružili Sarkozyju na predsjedničkim i njegovoj stranci u prvom krugu parlamentarnih izbora, čini se da većina želi reforme koje im desnica obećava.

Agnes Poaret, novinarka ljevičarski orjentisanog lista Liberation, kaže za BBC da će, ukoliko se ostvare predviđanja o grandioznoj pobjedi UMP, Sarkozy moći da radi šta hoće.

"On će to i da uradi, u to možete da budete uvjereni. I niko ga u tome ne može zaustaviti, osim naroda na ulicama. Očigledno je zbog toga hoće da reformske zakone progura za vreme ljeta kada su manje šanse da se izrazi neko veće negodovanje. Možda će, međutim, za Francuze da bude kasno da u septembru i oktobru pokažu nezadovoljstvo nekim od predviđenih reformi", kaže Agnes Poaret iz francuskog lista Liberation.