Francuska
0

Sarkozy osudio izjavu Ahmedinejada o holokaustu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicola Sarkozy osudio je u srijedu, tokom razgovora s iranskim ministrom vanjskih poslova Manuchehrom Mottakijem, izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinejada, javila je Jelisejska palača.

Sarkozy je osudio riječi koje je u srijedu izgovorio Ahmedinejad dovodeći u pitanje postojanje holokausta.

Sarkozy je naglasio njihov nedopustiv karakter koji je izuzetno šokantan.

  • Nisu prihvatljivi ni uvredljivi verbalni napadi protiv izraelske države, kazao je francuski predsjednik, prenosi AFP.

Iranska televizija prenosila je u srijedu Ahmedinejadov govor, u kojemu on ponovo napada Izrael, nazvavši holokaust "velikom prevarom".

Sarkozy je također ponovio pred šefom iranske diplomatije "veliku zabrinutost Francuske vezano za iranske nuklearne aktivnosti, te volju Pariza da doprinese iznalaženju rješenja u okviru šestostranih pregovora (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) s Javierom Solanom.

Francuski predsjednik je također pozvao "Iran na poštivanje rezolucija Vijeća sigurnosti, te zatražio njegovo angažiranje u tim pregovorima". Po njegovim riječima, "otvara se put za još veću saradnju u korist Irana, uključujući i civilni nuklearni program te jačanje međunarodne i regionalne sigurnosti".

  • U slučaju nepoštivanja ovih mjera, Iran će biti izložen još većoj međunarodnoj izolaciji na svakom planu. Rješenje kroz pregovore je moguće, to je put kojem Francuska daje prednost, navodi se u saopćenju kabineta francuskog predsjednika.

Ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner prisustvovao je razgovoru Sarkozy-Mottaki.

Ovo je prvi put da je Sarkozy primio u Jelisejskoj palači jednog visokog iranskog zvaničnika otkako je izabran u maju 2007.