Poručio preko Facebooka
0

Sarkozy: Optužbe protiv mene su neosnovane

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tvrdi da su optužbe koje su protiv njega pokrenute u okviru istrage o ilegalnim donacijama za predsjedničku kampanju "nepravedne i neosnovane".

Sarkozy je poručio da će "svu energiju usmjeriti na odbranu integriteta i poštenja".

Bivši francuski predsjednik je, na svojoj Facebook stranici, reagujući na optužnicu podignutu 22. marta, istakao da nije iskoristio najbogatiju Francuskinju i nasljednicu kompanije Loreal Liliane Bettencourt (90) da bi dobio novac za finansiranje izborne kampanje 2007. godine.

"Želim da istaknem da ni u jednom trenutku svog javnog života nisam zloupotrijebio dužnosti", napisao je Sarkozy i dodao da ne sumnja da će istina na kraju pobijediti.

Sarkozyjevi advokati najavili su da će se žaliti na odluku o pokretanju istrage protiv njihovog klijenta koja bi mogla da spriječi njegove napore da se vrati na političku scenu.

Bivši predsjednik optužen je 22. marta kada se pojavio u sudu u Bordeaux u i suočio sa bivšim saradnicima Bettencourtove.

Sumnja se da je čak četiri miliona eura bogate Francuskinje došlo do Sarkozyjeve partije Unija za narodni pokret (UMP), koja je u vrijeme izborne kampanje 2007. godine bila na vlasti.

Prema francuskom zakonu, donacije za političke stranke mogu da iznose najviše 7.500 eura godišnje po osobi, a samo 150 eura se može dati u gotovom novcu.

Bettencourt (90) je najbogatija žena u Francuskoj i dugogodišnji donator političkih i humanitarnih pokreta.

U posljednjih nekoliko godina često se sudi sa članovima porodice, koji smatraju da ona više nije sposobna da upravlja ogromnim bogatstvom.