Francuska
0

Sarkozy odlikovao Betancourt Legijom časti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša francusko-kolumbijska taokinja Ingrid Betancourt, oslobođena 2. jula, odlikovana je u ponedjeljak u Parizu Legijom časti, najvećim francuskim odlikovanjem, koje je dodijeljeno taocima koji su bili u rukama marksističke gerile FARC.

"Ovo odlikovanje je za sve one koji su patili u zarobljeništvu, one koji se neće vratiti i sve one koji očekuju da se vrate", rekla je Ingrid Betancourt, koja je primila odlikovanje iz ruku francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja, javio je AFP.

Nakon što joj je francuski predsjednik uručio veliki buket ruža, ona je uzviklnula: "Postajem pomalo ja osobno. Moje srce se steže misleći na mnoge nesrećne drugove koji su još u zarobljeništvu, a koji će nakon vojne operacije najvjerojatnije ostati još u zarobljeništvu i prema njima će se loše postupati", rekla je ona.

"Treba i njih osloboditi što je moguće prije. Računam na vas, gospodine predsjedniče. Svjesna sam da ne zaslužujem ovo odlikovanje, ali ono mi čini veliko zadovoljstvo", dodala je Betancourt.

Sarkozy je odao počast ovoj "dostojanstvenoj, ponosnoj, uspravnoj i hrabroj ženi, koja je šest godina i pet mjeseci provela u zarobljeništvu".

On je također pozvao Betancourt da ostane u Francuskoj, "gdje se dobro osjećate, gdje ste sigurni i gdje vas vole", rekao je Sarkozy.