Svijet
0

Sarkozy odbio ukaz o pomilovanju zatvorenika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbio je ukaz o pomilovanju zatvorenika koji se uobičajeno donosi uoči francuskoga državnog praznika 14. jula.

Sarkozyjevi prethodnici Jacques Chirac i Francoise Mitterrand tokom svojih mandata redovno su donosili ukaze o pomilovanju zatvorenika osuđenih na blaže zatvorske kazne, kao znak dobre volje.

Chirac je tako prošle godine ukazom oslobodio 3.500 zatvorenika, pa su mnogi od sadašnjih zatvorenika ostali u nedjelju razočarani zbog toga što Sarkozy nije nastavio tu tradiciju.

Sarkozy, koji je izabran za predsjednika na izborima u maju, u nedjelju je preko francuskih novina objavio da definitivno prekida tu tradiciju.

"Otkada se pravo na pomilovanje koristi kao način za uređivanje zatvorskih prilika?" - zapitao se francuski predsjednik u intervjuu novinama Le Journal du Dimanche, prenosi BBC.

Predsjednik Francuske je ipak najavio kako će nastaviti da daje pojedinačna pomilovanja zatvorenicima, ali je ponovio da neće nastaviti Chiracovu tradiciju.

U francuskim zatvorima ima mjesta za 50.000 zatvorenika, a u njima se trenutno nalazi 61.000 ljudi koji izdržavaju kazne. Sarkozy je u intervjuu kazao da oslobađanje velikog broja zatvorenika svake godine na nacionalni praznik nije rješenje za rješavanje problema smeštaja osuđenika.

Opozicijska Socijalistička stranka podržala je odluku predsjednika i apelirala na vladu da hitno počne poduzimati mjere za popravljanje zatvorskih uvjeta.