Finansirao predsjedničku kampanju
70

Sarkozy od Gadafija dobio više od 50 miliona eura

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Postoje materijalni dokazi da je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio više od 50 miliona eura od nekadašnjeg libijskog lidera Muamera Gadafija, piše danas list "Independent", pozivajući se na izvore bliske istražnom sudiji u Francuskoj.

Londonski dnevnik navodi da je poslovni čovjek libanskog porijekla Zijad Takijedin, koji je u protekle dvije decenije bio zadužen za razne vrste transakcija između Francuske i Bliskog istoka, rekao francuskom sudiji da je Sarkozy primao novac od Gadafija i da je ukupno dobio više od 50 miliona eura.

Tu tvrdnju je 2011. godine iznio i jedan od sinova svrgnutog i ubijenog libijskog lidera, Saif al Islam, neposredno prije pada režima u Tripoliju, čijem su rušenju doprinijeli i vazdušni napadi francuskih i britanskih snaga.

Takijedin je, navodno, rekao sudiji da može da mu pokaže pisane dokaze da je Sarkozyjevu prvu predsjedničku kampanju, 2006-2007. godine, u velikoj mjeri finansirao Tripoli, piše list.

Isplate su se, prema njegovim riječima, nastavile i kada je Sarkozy postao predsjednik Francuske. Izvori bliski Sarkozyju odbacili su te navode kao "sramne", navodi se u članku.

Libanski biznismen je pod istragom zbog sumnje da se godinama bavio organizovanjem prodaje oružja, za šta je uzimao proviziju, uključujući prodaju francuskog naoružanja Saudijskog Arabiji. Takijedin je danas priznao da su optužbe koje je iznio na Sarkozyjev račun dio dogovora koji je postigao sa francuskim tužilaštvom.

Njegovi navodi mogu da izazovu potrese na francuskoj političkoj sceni pošto je Takijedin imao bliske poslovne i prijateljske odnose ne samo sa bivšim predsjednikom, već i drugim istaknutim francuskim političarima.

Sarkozyjeva UMP je 2007. godine već bila izložena optužbama za nezakonito uzimanje novca za kampanju od najbogatije francuskinje, Liliane Betancour.