Francuska
0

Sarkozy objavio rat uličnom nasilju

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je danas rat nasilju u urbanim sredinama, nakon što je smijenio državnog prefekta u regionu koji je bio zahvaćen nemirima tokom vikenda i zamijenio ga bišim policijskim oficirom.

Sarkozy je rekao da se Vlada neće povući poslije dva odvojena incidenta u kojima su nasilnici palili automobile, napali tramvaj, pucali na policiju i uništavali državnu imovinu.

"Vlada će i dalje voditi nemilosrdnu borbu protiv kriminala. Ovo je rat protiv krijumčara i kriminalaca", saopštio je Sarkozy poslije sjednice Vlade.

On je naglasio da zakon mora biti poštovan na čitavoj teritoriji Francuske.

Sarkozi je pobijedio na izborima 2007. godine uz obećanje da će iskorijeniti „delinkventske štetočine“, ali nije uspio da umanji stopu kriminala uprkos oštroj retorici.

Opoziciona Socijalistička partija tvrdi da vlast mora da učini više u rješavanju velikih socijalnih i stambenih problema u siromašnim predgrađima francuskih gradova, a ne da samo šalje specijalnu policiju kada izbiju nemiri.

Ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefo priznao je u radijskom intervjuu da je nasilje protiv građana u porastu uprkos bezbjednosnoj inicijativi konzervativnog predsjednika.
Nemiri su izbili tokom vikenda u mjestu Grenoble, tokom protesta poslije pogibije muškarca koji je bježao od policije nakon što je navodno opljačkao kasino.

Sarkozy je osudio i uništavanje policijske stanice i državne imovine u drugom regionu, u napadu oko 50 demonstranata romske nacionalnosti naoružanih sjekirama. Oni su protestovali zbog pogibije jednog 22-godišnjaka u policijskoj akciji.