Svijet
0

Sarkozy o Iraku, Iranu, Evropi i terorizmu i Rusiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je u ponedjeljak u programskom govoru o vanjskoj politici ublažio dosadašnja stajališta o Turskoj kao mogućoj članici Evropske unije, naglasio je da je najveći izazov današnjice spriječiti sukob islama i Zapada.

"Prvi izazov" koji stoji pred Evropom i Zapadom jest opasnost od sukoba s islamom, kakav "žele ekstremističke skupine poput al-Qaide, koje sanjaju od Indonezije do Nigerije uspostaviti kalifat koji odbija svako otvaranje, svaku modernizaciju, svaku zamisao o raznolikosti", rekao je Sarkozy, prenosi Hina.

Prioritet je organizirati potpunu saradnju službi sigurnosti raznih zemalja, drži francuski predsjednik i dodaje: "Spriječiti sukob između islama i Zapada znači ohrabriti, pomoći svakoj muslimanskoj zemlji i umjerenim i modernim snagama u njoj kako bi pobijedio otvoreni i tolerantni islam koji prihvaća različitost kao bogatstvo."

Muslimanskim zemljama treba pomoći da "pristupe energijama budućnosti, nuklearnoj energiji, uz poštivanje pune saradnje sa zemljama koje raspolažu tom tehnologijom", dodao je Sarkozy.

Rekao je da je za njega "neprihvatljiv Iran s nuklearnim oružjem", ali da Francuska podupire politiku "otvaranja, odluči li Iran poštivati svoje obaveze", javlja agencija France presse, prenijela je Hina.

Francuska je bila i ostaje protiv rata u Iraku, rekao je Sarkozy i zauzeo se za "jasne rokove" povlačenje stranih postrojbi iz Iraka.

Naglasio je "prijateljstvo između Sjedinjenih Država i Francuske", ali i objasnio da "saveznici" nisu isto što i "svrstani" te se osjeća slobodnim izraziti slaganja i neslaganja s američkom politikom.

Sarkozy se u svome programskom govoru izjasnio za bliskoistočni dijalog i osnutak palestinske države, za nadziranu neovisnost Kosova i mobilizaciju međunarodne zajednice za pomoć Africi.

Zauzeo se za to da skupina G8, koja obuhvaća sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusiju, bude proširena na G13, u koju bi ušle Kina, Indija, Brazil, Meksiko te Južnoafrička Republika.

Kritički se osvrnuo na Rusiju kazavši da njezin snažan povratak na međunarodnu scenu ne smije biti praćen brutalnim korištenjem ruskih aduta nafte i plina.

"Kada ste velika sila, ne smije pribjegavati brutalnosti", rekao je Sarkozy i dodao da se svijet, "poglavito Evropa, nada važnom i pozitivnom doprinosu Rusije u rješavanju problema našeg vremena", prenosi agencija Associated press.