Svijet
0

Sarkozy: Nezavisnost Kosova neminovna

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovio je u petak da je nezavisnost Kosova "neminovna", ocjenjujuić da je "potrebno još malo vremena" kako bi se izbjegao rizik ruskog veta u Ujedinjenim narodima.

"Jesu li sve strane svjesne da je nezavisnost Kosova neminovna?", zapitao se Sarkozy tokom videokonferencije s francuskim generalom Ericom Arnaudom, komandantom sjeverne zone NATO snaga na Kosovu.

"Treba sačekati još malo vremena, to je i bio predmet razgovora na sastanku G8 prošle sedmice", rekao je predsjednik, koji je govorio prilikom posjete Glavnom štabu oružanih snaga u Parizu, prenio je AFP.

Francuski predsjednik je 7. juna predložio zemljama G8 da odrede dodatni rok od šest mjeseci da se razmisli o statusu Kosova.

"Radi se o tome da se nastoji izbjeći da upadnemo u situaciju s rezolucijom na koju bi moglo biti uloženo veto ili "u opasnu i nestabilnu pravnu situaciju", naglasio je on.

Rusija je u srijedu prigovorila Zapadu da djeluje "poput manjeg odbora" koji na "jednostran" način priprema nezavisnost Kosova te takav pristup smatra "neprihvatljivim", nakon sastanka Kontakt-grupe u Parizu bez prisustva ruskih predstavnika.