Financial Times
0

Sarkozy neodmjeren i pristran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik Financial Times je u ponedjeljak jedan od svojih redakcijskih uvodnika posvetio kritikama na račun francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i načina na koji obavlja funkciju predsjednika Evropskog vijeća.

Ministri i drugi zvaničnici u Parizu mjesecima su najavljivali da će šestomjesečni francuski mandat na čelu Evropske unije biti proveden odmjereno, ali odlučno. Očigledno su, primjećuje Financial Times, propustili da to kažu i predsjedniku Sarkozyju.

Umjesto da postupa odmjereno i nepristrano, kako njegova uloga zahtijeva, Sarkozy je odmah krenuo u obračun s Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom optužujući ih da su građane EU-a prepustili na milost i nemilost globalizacije.

Francuski predsjednik vjerovatno misli da govoreći bez dlake na jeziku, daje političku težinu evropskom sistemu kojim upravljaju bezlični birokrati, ali nije na njemu da drži bukvicu evropskim institucijama.

Nicolas Sarkozy je, nema sumnje, pragmatist koji bi da pokrene zahrđale mehanizme Evropske unije, ali njegov pristup tome problemu je potpuno pogrešan, ocjenjuje Financial Times.