Svijet
0

Sarkozy naredio razmještanje fregate uz obalu Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naredio je da se odmah razmjesti fregata u vodama Sredozemnog mora, kraj pojasa Gaze, u nastojanju da se spriječi krijumčarenje oružja i učvrsti osjetljiv prekid vatre na toj palestinskoj teritoriji poslije trosedmične ofanzive Izraela.

U saopćenju izdanom sinoć u Sarkozyjevom kabinetu se traži da nosač helikoptera odmah uplovi u međunarodne vode kraj pojasa Gaze u punoj saradnji s Egiptom i Izraelom. On je također dao instrukcije šefu diplomatije Francuske Bernardu Kouchneru da koordinira sa SAD i Evropom druge načine za sprječavanje šverca oružja kopnom i morem, prenose izraelski mediji izvještaje svjetskih agencija.

Izraelski premijer Ehud Olmert, ministar odbrane Ehud Barak i šefica diplomataije Tzipi Livni odobrili su u međuvremenu novi mehanizam u dogovoru s Egiptom da spriječe krijumčarenje oružja. To podrazumijeva obavještajnu saradnju, prepreke na Sinajskom poluotoku i razmještanje tehnologije za otkrivanje tunela duž granice.

Izraelski ministri su se sastali pošto se predstavnik Ministarstva odbrane Amos Gilad vratio iz Egipta, gdje je razgovarao s egipatskim zvaničnicima, uključujući i šefa obavještajne službe generala Omara Sulejmana. Gilad će navodno putovati u Egipat svake druge sedmice da nadgleda efekte tog mehanizma. Prošle sedmice su tadašnja američka državna tajnica Condoleezze Rice i Livni potpisali memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva veću američku i međunarodnu pomoć za zaustavljanje krijumčarenja oružja.

To je bio jedan od ciljeva ofanzive Izraela, a drugi je bio da se zaustave raketni napadi palestinskih ekstremista na jug te zemlje. Međunarodna zajednica nastoji da se učvrsti prekid vatre koji su jednostrano u prošlu sedmicu proglasili najprije Izrael, pa zatim Hamas 12 sati kasnije. Ideja je da se povede humanitarna akcija, da se okonča šverc oružja, otvore granični prijelazi, obnovi pojas Gaze i da se doprinese unutarpalestinskom pomirenju između rivalskih frakcija Hamasa i Fataha.

Sarkozy je inače nedavno dva puta putovao na Bliski istok kako bi izdjejstvovao prekid vatre zajedno s Egiptom.

U saopćenju iz Sarkozyjevog kabineta se zaključuje da francuski potez ima dvostruki cilj, da pruži sigurnost Izraela i da smanji patnje Palestinaca.