Francuska
0

Sarkozy nakon razvoda tajno bio bolnici

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakratko je hospitaliziran u tajnosti u oktobru radi liječenja od upale i čira na želucu, izjavili su u srijedu autori nove knjige.

To otkriće moglo bi se pokazati uznemirujućim za lidera koji je obećao, uoči svog izbora za predsjednika u maju prošle godine, da će biti otvoren o svom zdravlju i javno objavljivati rezultate svojih redovnih ljerkarskih pregleda.

Sarkozyjev ured nije odmah uzvratio na nekoliko poziva kako bi se dobio komentar. Ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner sugerirao je kako je bio upoznat s tim da je Sarkozy bio bolestan, ali da to nije bilo ozbiljno. "Mogu vas uvjeriti da nije bilo većeg zataškavanja", kazao je on, javio je AP.

Denis Demonpion i Laurent Leger, autori knjige o Sarkozyjevoj bivšoj supruzi, tvrde da je Sarkozy nakratko primljen u bolnicu Val de Grace radi liječenja upale grla i čira 21. oktobra. Doktori su mu intravenozno dali antibiotike, kažu oni.

Demonpion je izjavio za France-Info radio da "doktori u Jelisejskoj palači nisu mogli liječiti" njegovu bolest i da je "hospitaliziran u Val de Grace u najvećoj tajnosti".

Autori tvrde da je do hospitalizacije došlo tri dana nakon što je predsjednička Jelisejska palača objavila njegov razvod s drugom suprugom Cecilijom.

Oni tvrde da su došli do tog detalja o predsjednikovom zdravlju dok su istraživali materijal za svoju knjigu "Cecilia: La face cachee de l'ex-premiere dame" ("Cecilia: skrivena strana bivše prve dame").

Pitanje zdravlja lidera države osjetljivo je u Francuskoj. Bivši predsjednik Francois Mitterrand, koji je predvodio Francusku u periodu 1981-1995. godine i umro je od raka prostate nekoliko mjeseci nakon što je napustio dužnost, naređivao je svojim doktorima da sistematski falsifikuju njegove zdravstvene biltene 11 godina.

Francuska javnost obaviještena je o raku koštane srži bivšeg predsjkednika Georgesa Pompidoua tek nakon što je umro od njega 2. aprila 1974.