Svijet
0

Sarkozy najbolji prijatelj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski premijer Gordon Brown nije omiljen u Bijeloj kući kao što je bio njegov prethodnik Tony Blair, piše u srijedu Daily Telegraph i ističe da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy popunio prazninu koju je bivši britanski premijer ostavio iza sebe.

Kontakti između Bijele kuće i Downing Streeta bitno su se prorijedili od odlaska Tonyja Blaira. Koliko se zna, piše list, Gordon Brown i George W. Bush telefonski su razgovarali samo dva puta otkako su se u junu sastali u Camp Davidu, dok su Bush i Blair kontaktirali preko videolinka gotovo svake sedmice.

Jedan visoki zvaničnik State Departmenta se trudio da umanji značaj umanjene komunikacije, ali je priznao da se "u Evropi stvari mijenjaju".

On se pohvalno izrazio i o francuskom ministru vanjskih poslova Bernardu Couchneru zato što je posjetio Irak i upozorio da se svijet mora pripremiti za najgore u slučaju Irana.

Daily Telegraph citira jednoga britanskog diplomata koji je rekao da Amerika sada Sarkozyja smatra najboljim prijateljem. U očima Bijele kuće francuski predsjednik je zauzeo Blairovo mjesto.

Ipak, kad stvari zaguste, vjerovatno će se ponovo okrenuti Britaniji, piše Daily Telegraph.