Francuska
0

Sarkozy najavio pomoć Haitiju i poništenje duga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Očekuje se da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavi veliki paket pomoći Haitiju, uključujući i poništenje duga, kada u srijedu posjeti tu potresom razorenu zemlju, javile su dnevne novine Le Figaro.

Sudeći po Sarkozyjevom uredu, on će ponuditi "veoma značajnu" sumu direktne pomoći Haitiju i poništenje duga te zemlje Francuskoj od 56 miliona eura tokom istorijske posjete, prve jednog francuskog predsjednika bivšoj francuskoj koloniji, prenosi DPA.

Sarkozyjeva posjeta dolazi manje od pet sedmica nakon što je Haiti pogodio razorni potres u kojem je poginulo više od 217.000 osoba i ostavio gotovo 1,2 miliona ljudi beskućnicima.

Planirano je da se tokom posjete, za koju se očekuje da će trajati oko pet sati, Sarkozy sastane s francuskim medicinskim i spasilačkim osobljem, održi razgovore s nevladinim organizacijama i razgovara s civilima i vojnicima iz UN-ove misije MINUSTAH.

On će također nadlijetati helikopterom to ostrvo s haićanskim predsjednikom Rene Prevalom i sastati se s članovima njegove vlade.

Haiti je bio francuska kolonija do 1804. godine.