Svijet
0

Sarkozy na sudu zbog sumnje da je nezakonito primao novac

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bit će ispitan na sudu u Bordeauxu u četvrtak u sklopu istrage u kojoj se utvrđuje da li je nezakonito primao novac za finansiranje svoje predsjedničke kampanje 2007. godine od nasljednice L'Oreala Liliane Bettencourt.

Sarkozy se treba pojaviti pred istražnim sudijom Jean-Michelom Gentilom u Bordeauxu zbog sumnje da je nezakonito došao do sredstava za izbornu kampanju 2007. godine od Bettencourt.

Sudski izvori rekli su za AFP da je 57-godišnji bivši predsjednik osumnjičen za iskorištavanje slabije, starije osobe, iako sudija razmatra opciju da ga ispita kao svjedoka.

Bettencourt, najbogatija žena u Francuskoj, ima 90 godina i slabog je zdravlja od 2006. godine.

Optužbe protiv Sarkozyja su dvojake: da je novac dobijen od Bettencourt iskorišten za nezakonito finansiranje kampanje i da se do novca došlo bez njenog znanja ili pristanka.

Posljednju optužbu je iznijela bivša računovotkinja Bettencourta, Claire Thibout, koja je rekla policiji da je predala 150.000 eura u gotovini desnoj ruci Bettencourt, Patrice de Maistre, dogovorivši se da se taj novac da Sarkozyjevom ministru finansija Ericu Woerthu.

Istražitelji sumnjaju da je jedan dio novca ili čak i cijeli iznos upotrijebljen za Sarkozyjevu kampanju.