Svijet
0

Sarkozy na čelu ceremonije obilježavanja pobjede saveznika

FENA
Predsjednik Nicolas Sarkozy položio je jutros vijenac na spomenik generalu Charlesu de Gaulleu na bulevaru Chanzelize u Parizu, na otvaranju ceremonije obilježavanja pobjede saveznika 8. maja 1945. godine.

Ceremoniji obilježavanja pobjede u Drugom svjetskom ratu prisustvovali su i premijer Francois Villon, gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe i ministar odbrane Herve Morin, kao i predsjednici Skupštine i Senata.

Svečanost je nastavljena u Normandiji, gdje je Sarkozy najavio formiranje nove specijalne jedinice nazvane „Kiefer“, po komandantu Philippeu Kieferu koji je predvodio francuske vojnike koji su se iskrcali na plažama Normandije zajedno sa saveznicima 6. juna 1944. godine.

Jedinicu koju je predvodio Kiefer, a koja je bila uključena u britanske trupe, činili su jedini francuski dobrovoljci koji su se iskrcali u Normandiji, a koji su prethodno prošli kroz obuku u Škotskoj.

General De Gaulle nije naročito cijenio ove francuske vojnike u engleskim uniformama, pa je njihovo učešće u borbama za oslobođenje dugo bilo pod velom zaborava.

Specijalna jedinica „Kiefer“, sastavljena od 32 vojnika, učestvovat će u vojnim operacijama van zemlje, prije svega u Afganistanu.