Svijet
0

Sarkozy i Merkel razgovarali o Iranu i Mediteranskoj uniji

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se u četvrtak na sastanku u Parizu da prema Iranu treba zadržati "odlučnost i dijalog", javljaju agencije.

"Sankcije i odlučnost su primorale Iran na saradnju. Svi znamo da kod iranskih čelnika postoji volja da se dokopaju nuklearnog oružja. Koliko brzo i kada?" - zapitao se Sarkozy i poručio da "prijetnja postoji".

Istaknuo je, međutim, kako prenosi AFP, da "to ne sprečava dijalog s Iranom".

Njemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da "dijeli stajalište" svoga francuskog kolege.

"Iran i dalje predstavlja opasnost", kazala je Merkel i ocijenila prijetnje Irana da Izrael treba zbrisati s lica zemlje "neprihvatljivim".

Merkel i Sarkozy su novinarima potvrdili da su razgovarali i o Mediteranskoj uniji te da se slažu oko toga prijedloga.

"Mediteranska unija je za sve nas u Evropi pravi izazov, i svim evropskim zemljama treba pružiti mogućnost da u njoj sudjeluju", kazala je Merkel i, kako ocjenjuje dpa, tako povukla riječi kritike izrečene dan ranije na račun Sarkozyja da bi Mediteranska unija mogla rezultirati "korozijom same srži Evropske unije".

Sarkozy se pred novinarima osvrnuo i na kritike zbog čestitke upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ustvrdivši kako "niko ne osporava da je bilo problema s provedbom izbora", ali i da "niko ozbiljan ne može dovesti u pitanje činjenicu da je Putin dobio izbore".