Svijet
0

Sarkozy i Medvedev očekuju dogovor o partnerstvu EU-Rusija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i francuski Nicolas Sarkozy susreli su se prvi put u ponedjeljak na marginama samita G-8 u Japanu i izrazili želju da se razgovori između Rusije i Evropske unije završe partnerskim sporazumom što prije.

"Vi ste mi telefonirali odmah nakon mog izbora na predsjedničkim izborima u Rusiji 7. maja, a takve se stvari, vjerujte mi, ne zaboravljaju", rekao je Medvedev Sarkozyju na početku razgovora, prvog dana samita najbogatijih zemalja svijeta.

"Zadovoljan sam što sam se susreo s vama prvi put", odgovorio mu je francuski predsjednik pred novinarima, javio je AFP.

"Počeli smo rad na novom sporazumu između Rusije u Evropske unije i nadamo se da ćemo tokom francuskog predsjedavanja EU-om pokrenuti to pitanje i uspjeti da zaključimo, što je moguće brže, sporazum i tako početi raditi na temelju novoga teksta", nastavio je nasljednik Vladimira Putina.

"Francuska s Rusijom mora uspostaviti odnose povjerenja a ja ću učiniti sve da Evropa i Rusija zaključe najuspješnije moguće partnerstvo na samitu EU-Rusija, koji će se održati u oktobru", naglasio je Sarkozy.