Pred predsjedničke izbore
0

Sarkozy i Holande izjednačeni u predizbornim anketama

SRNA
Francois Holande i Nicolas Sarkozy
Francois Holande i Nicolas Sarkozy
Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njegov najveći protukandidat iz opozicione Socijalističke stranke Francois Holande imaju podjednaku podršku javnog mnjenja, pokazuju ankete pred predsjedničke izbore zakazane za iduću godinu.

Rezultati anketa koje je obavila agencija CSA pokazuju da bi Sarkozy dobio 26 posto glasova, što je na istom nivou kao i Holande, u slučaju da dobije nominaciju Socijalističke stranke na izborima u oktobru.

Sarkozyjeva popularnost u stalnom je padu u proteklih nekoliko mjeseci, ali je sada došlo do blagog porasta nakon što je u New Yorku uhapšen Dominique Strauss-Kahn prema optužbama za pokušaj seksualnog napada, čime je izgubio sve šanse da bude kandidat Socijalističke stranke na izborima za predsjednika Francuske.

Rezultati ankete pokazuju da je Sarkozy, za kojeg se očekuje da će se kandidovati, ali to još nije zvanično objavio, napredovao za tri posto u odnosu na posljednje slično ispitivanje obavljeno tokom proteklog mjeseca. Holande je zabilježio pad od jedan posto.

Holandovo ime se pojavilo u ispitivanjima o najvjerovatnijem kandidatu Socijalista.

Ispitivanjem obavljenom 11. jula obuhvaćeno je 1.005 ljudi starijih od 18 godina.