Francuska
0

Sarkozy i Brown žele da se izbjegne širenje krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer Gordon Brown apelirali su u utorak u Versaillesu, blizu Pariza, da se preduzmu nove mjere za zaustavljanje širenja krize, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi.

Dva lidera su se sastala u Versaillesu, u rezidenciji francuskog predsjednika, kako bi razgovarali o pripremama za evropski samit u Bruxellesu 7. novembra i samit grupe G-20 u Washingtonu 15. novembra.

"Predložit ću 7. novembra da EU, koja raspolaže s 12 milijardi eura za podršku izvjesnom broju država, poveća tu sumu na 20 milijardi kako bi se povećala naša sposobnost da odgovorimo na krizu", izjavio je Sarkozy.

Prije nego što je krenuo u Francusku, Brown je sugerirao da Kina i zemlje proizvođači nafte u Zalivu koje raspolažu velikim rezervama doprinesu "bitnom" povećanju financijskih resursa Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi se pomoglo zemljama koje imaju poteškoće.

Evropljani su posebno uznemireni zbog situacije u Mađarskoj, članici EU.

Uloga MMF-a će biti predmet naših razgovora, naglasio je francuski predsjednik. U toku jutra, on se koncentrirao na utjecaj krize u Francuskoj, prezentirajući mjere podrške zapošljavanju.