Mahmud Ahmadinedžad
0

"Sarkozy glumi faraona"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je u utorak da njegov francuski kolega Nicolas Sarkozy imitira "arogantan stil" faraona koji su vladali drevnim Egiptom.

Ahmadinežad, koji je 2005. godine razbjesnio Zapad kada je Izrael nazvao "tumorom koji treba izbrisati sa mape", optužio je Sarkozyja za "faraonski arogantan stil" prema vladi u Teheranu.

Sarkozy, koji je od dolaska na čelo države prošle godine oštro kritizirao Iran, rekao je u ponedjeljak da se ne bi mogao rukovati s Ahmadinežadom zbog takve izjave.

"Gospodine, niko u Iranu nije tražio da razgovara ili se rukuje s Vama, pa zašto onda postavljate uvjete", rekao je Ahmadinežad u govoru na mitingu u južnoj provinciji Kuzestan, koji je uživo prenosila državna televizija.

Ahmadinežad je ponovio da Iran ne namjerava priznati Izrael kao suverenu državu.

"Svako ko želi pregovarati s Iranom mora znati da nikada nećemo priznati cionistički režim", rekao je iranski predsjednik okupljenima, koji su uzvikivali "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi".

Islamska tradicija i Kur'an smatraju faraone simbolima arogancije i tlačenja, podsjetila je agencija Reuters.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je saopćilo da predstavnici njihove zemlje nisu željeli prisustvovati međunarodnom skupu o Afganistanu, održanom u Francuskoj, zbog "nediplomatskih komentara" domaćina.

Predstavnici Irana, jednog od susjeda Afganistana, pozvani su u nedjelju na međunarodni skup u jednom zamku nedaleko od Pariza, ali su zbog komentara francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, sedmicu dana pred sastanak, odbili da dođu.