Svijet
0

Sarkozy: Francuska bi se mogla vratiti u zapovjedništvo NATO-a 2009.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u četvrtak u Bukureštu da bi se Francuska mogla ponovo vratiti u zapovjedništvo Atlantskog saveza na sljedećem samitu NATO-a 2009. godine u Strasbourg-Kehlu, ako bude ostvaren napredak projekta Odbrana Evrope.

"Svaka stvar u svoje vrijeme", odgovrio je Sarkozy jednom novinaru koji ga je pitao da li bi se Francuska na narednom samitu NATO-a mogla pridružiti ovoj strukturi čija vrata je 1966. godine general De Gaulle zatvorio.

U pisanoj verziji govora koji je Nicolas Sarkozy održao pred svojim partnerima, a koja je ranije podijeljena novinarima, on je naveo da želi "donijeti neophodne odluke kako bi Francuska zauzela svoje mjesto u strukturama NATO-a" u 2009. godini", po završetku francuskog predsjedavanja Evropskom unijom koje se završava 31. decembra 2008.

Francuski predsjednik nije pročitao ovu rečenicu, saopćila je Jelisejska palača, ali je ipak potvrdila da bi odluka o reintegraciji u vojno zapovjedništvo mogla biti donesena na samitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu na francusko-njemačkoj granici.

"Postoji prilika u 2009. godini za vrijeme samita u Strasbourg-Kehlu kada će biti obilježena 60. godišnjica sporazuma o Atlantskom savezu. "To nije izvjesnost, to je mogućnost", naveo je isti izvor.

Dok je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel govorio za štampu, Sarkozy je pozdravio odluku američkog predsjednika Georgea W. Busha da podrži jačanje Odbrane Evrope.