Svijet
0

Sarkozy: Evropska unija nije "demode"

FENA
Nicolas Sarkozy; Foto: AP
Nicolas Sarkozy; Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je kako očekuje da Gordon Brown, kada naslijedi Tonyja Blaira u Downing Streetu, shvati da Evropska unija nije "demode".

"Gordon Brown je napravio veliki napredak i modernizirao je britansku ekonomiju posljednjih deset godina. Nadam se da će prelaskom u Downing Street 10 shvatiti da Evropa nije 'izvan mode'", naglasio je šef francuske države u intervjuu koji je objavio Financial Times i drugi britanski listovi.

Sarkozy je rekao kako vjeruje da će Tony Blair, prije nego napusti kormilo britanske vlade, biti spreman da se složi o novom evropskom ustavnom sporazumu na sljedećem samitu EU-a 27. juna u Bruxellesu, netom prije nego ustupi mjesto svom ministru finansija Gordonu Brownu.

"Razgovarao sam o tome s Tonyjem Blairom i ne mislim da će jedna zemlja riskirati da blokira Evropu", rekao je francuski predsjednik, naglasivši da je "Evropi potrebna Velika Britanija, a Velikoj Britaniji Evropa".

Brown, koga je Sarkozy samo susretao na evropskim sastancima dok je bio ministar ekonomije, mnogo je suzdržaniji od Tonyja Blaira vezano za nužnost novog sporazuma, kao i potrebu jake umiješanosti Velike Britanije u Evropsku uniju, piše Financial Times.

Dnevni list City piše da Sarkozyjevi komentari odražavaju zabrinutost evropskih dužnosnika prema Brownovom stavu o EU-u, koji je blokirao usvajanje eura u Velikoj Britaniji, podvrgavajući ga vrlo strogim ekonomskim kriterijima.