Svijet
0

Sarkozy: Evropa se ne smije pretvoriti u tvrđavu za imigrante

FENA
Evropa mora biti oprezna da se ne pretvori u tvrđavu koja bi samo zadržavala imigrante, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar.

Obraćajući se Evroafričkoj konferenciji o migracijama, francuski ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy izjavio je kako je koncept nulte imigracije opasan mit.

Ministri iz 57 evropskih i afričkih zemalja sastali su se u marokanskoj pijestonici Rabatu kako bi raspravljali o načinima bavljenja migrantima. Delegati raspravljaju ne samo o trgovini ljudima nego i o načinima ublažavanja siromaštva koje prisiljava brojne migrante da krenu u potragu za boljim životom, javio je BBC.

Samo u ovoj godini, najmanje 8.000 afričkih migranata domoglo se samo španskih Kanarskih ostrva. Još na stotine njih stiglo je na Maltu i i na italijansko ostrvo Lampedusu.

Govoreći na otvaranju dvodnevne konferencije, Sarkozy, koji je poznat po svom tvrdom stavu prema imigraciji, upozorio je kako Evropi neće biti u interesu da se pretvori u tvrđavu.

Iako je francuski ministar odbavcio ideju o nultoj imigraciji kao opasan mit, on je upozorio kako Evropa ne može apsorbovati sve one koji je smatraju El Doradom - što je potez koji bi destabilizovao kontinent.

Neuspjeh da se pruži šansa afričkoj omladini danas pretvorio bi se u sutrašnju katastrofu, upozorio je on.

Sarkozy, koji je žestoko napadan zbog sačinjavanja novog zakona koji bi smanjio imigraciju u Francuskoj, također je pozvao na stvaranje nove finansijske institucije koja bi pomogla afričkim doseljenicima u Evropi da šalju novac kućama.

Delegati su također saslušali izjavu francuskog predsjednika Jacuesa Chiraca u kojoj je pozvao na zajednički pristup bavljenju ileglnom imigracijom "s poštovanjem ljudskog dostojanstva, ali i s odlučnošću".

Ilegalna imigracija zahtijeva energičnu borbu protiv "mreža trgovinom, zajedno sa saradnjom na poboljšanju graničnog nadzora", izjavio je on, istovremeno naglašavajući potrebu da Evropa uđe u dijalog o razvojnom parterstvu s Afrikom.

"Ponudimo afričkoj mladosti dostojanstvenu budućnost. Tada nećemo rizikovati pribjegavanju nasilju i ekstremizmu, ili izboru masovnog puta u egzil", kazao je.

Konferencija u Rabatu trebala bi razviti zajednički pristup između Evrope i Afrike - oštriju politiku i akciju prema trgovini ljudima, ali također i stvaranje mjera na borbi protiv siromaštva i sukoba koji potencijalne migrante navode da traže bolji život u drugim zemljama.