Svijet
0

Sarkozy doputovao u prvu službenu posjetu SAD-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy doputovao je u utorak u Washington u prvu službenu posjetu Sjedinjenim Državama kojom treba obilježiti novi početak u francusko-američkim odnosima nakon četiri godine svađe zbog rata u Iraku.

Premda kriza nikad nije potpuno prekinula njihovu saradnju, posebno na području borbe protiv terorizma i u Afganistanu, jednodnevna posjeta "američkog prijatelja" Nicolasa Sarkozyja saveznoj prijestolnici zamišljena je kao nastavak pomirenja između dvije zemlje.

Najvažniji dio posjete planiran je za danas, kada će se francuski predsjednik obratiti zastupnicima u Kongresu. Kako navodi francuski diplomatski izvor, Sarkozy će u govoru poručiti Amerikancima da se "Francuska vraća s pravom vizijom svijeta".

Nakon govora u Kongresu, prenose agencije, Sarkozy se treba sastati s američkim predsjednikom s kojim će razgovarati o iranskome nuklearnom programu, o Kosovu, Bliskom istoku, Libanu, sigurnosti u Evropi, Mijanmaru, okolišu, a možda, kako navodi glasnogovornik Jelisejske palače David Martinon, i o kolumbijskim taocima koji su u rukama gerilaca.