Svijet
0

Sarkozy će konsultirati EU prije eventualnog bojkotiranja Olimpijskih igara u Pekingu

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy saopćio je u četvrtak u Londonu da će konsultirati ostale zemlje Evropske unije (EU) prije nego odluči o bojkotiranju ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, zbog situacije na Tibetu.

Premijer Gordon Brown je sa svoje strane potvrdio stav Londona o učestvovanju na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu.

"Ja ću biti predsjedavajući Evropske unije u trenutku ceremonije otvaranja, dakle, konsultirat ću ostale zemlje o njihovim stavovima kako bih znao da li ću ići ili ne na otvaranje igara", rekao je Sarkozy na konferenciji za štampu održanoj zajedno s britanskim premijerom Gordonom Brownom.

"Nadam se da ćemo, ove mjesece koji nam preostaju, iskoristiti za smirivanje situacije, zavisno od okolnosti na Tibetu, te time zadržavam pravo da odlučim da li ću ići ili ne na otvaranje, ili ćemo poduzeti neke druge inicijative", dodao je on.

Kritiziran od nekih organizacija za odbranu ljudskih prava zbog nedostatka odlučnosti prema Kini zbog krize na Tibetu, francuski predsjednik je u utorak izjavio da nije isključio ni bojkotiranje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 8. augusta.