Francuska
0

Sarkozy blizu pitanja "ko vlada ovom zemljom?"

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy došao je blizu postavljanja istog pitanja koje je svojevremeno postavila Margaret Thatcher: Ko upravlja ovom zemljom - sindikati ili vlada? - piše u petak The Independent.

Autor članka u Independentu smatra da Sarkozy može dobiti bitku sa sindikatima koji su organizirali val štrajkova u zemlji protestirajući protiv plana da se starosna granica za odlazak u penziju poveća.

Umjesto da je napao ekstremne sindikalne vođe, francuski predsjednik je za sada samo oštar na riječima i čeka da se sindikati međusobno podjele u pogledu nastavka štrajka.

Sarkozy se nada da će se energija na ulicama francuskih gradova rasplinuti kada predložena izmjena zakona za povećanje godina za penziju sa 60 na 62 jednom bude usvojena u parlamentu.

Independent zaključuje da su Francuzi za svog predsjednika izabrali čovjeka koji se sve vrijeme zalaže za reforme da bi obznanili kako su šokirani čim je pokušao te reforme i provesti.

Autor članka navodi da Sarkozy zna osjetiti raspoloženje birača. Tako je jesenas njegov potez vraćanja romskih porodica nazad u Rumunjsku i Bugarsku zadovoljio desnicu i objedinio osjećanje bijesa koje je postojalo u narodu.

Sarkozy bi i sada mogao proglasiti pobjedu koja će mu, što je paradoksalno, biti poklonjena nakon pretjerivanja ekstremnih sindikalnih vođa i nasilja otuđene mladeži iz francuskih predgrađa.