Svijet
0

Sarkozy: Blizu je kraj ofanzive Izraela

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u utorak da nije daleko kraj ofanzive Izraela na pojas Gaze, započete prije 11 dana.

"Jednostavno je potrebno da jedan od sudionika pokrene stvari u dobrom pravcu", rekao je Sarkozy novinarima tokom obilaska francuskih mirovnjaka na jugu Libana, javio je Reuters.

Broj palestinskih žrtava izraelske ofanzive započete 27. decembra dostigao je najmanje 629, a više od 2.700 ljudi je ranjeno. Na izraelskoj strani poginulo je najmanje devetero ljudi, uključujući šest vojnika.

Sarkozi je najavio da će se na povratku u Pariz svratiti u egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheik na Sinaju, gdje će se sastati s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom da razrade detalje plana.

"Ne znam da li će uspjeti. Kažem vam da pokušavam i ako idem tamo nazad (u Sharm el-Sheik). To znači da postoji mala nada", kazao je francuski predsjednik.

Sarkozy je u ponedjeljak započeo turneju po Bliskom istoku posjetom Egiptu, a potom je bio u Izraelu i na Zapadnoj obali, a u utorak u Siriji.

On je u ponedjeljak rekao da radi na inicijativi s Egiptom, koji je posredovao u ranijem prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Predsjednik Francuske nije ulazio u detalje jer su pregovori, kako je rekao, izuzetno komplicirani, javio je Reuters.