Svijet
0

Sarkasian ponovo izabran za predsjednika Armenije

Anadolija
Aktuelni predsjednik Armenije Sergej Sarkisian, ponovno je izabran za šefa države, a osvojio je 58 posto glasova, rezultati su izlazne ankete instituta Gallup, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prema rezultatima ankete Sarkisian je dobio 58 posto glasova, a njegov glavni oponent, bivši šef diplomatije Rafi Hovanisian osvojio je 32 posto glasova. Bivši premijer i lider Stranke slobode Hrant Bagratian i predsjednik Pokreta nacionalne volje Paruir Hajrikijan, koji je ranjen u oružanom napadu tokom kampanje, osvojili su po tri posto glasova. Ostalim kandidatima povjerenje je ukazalo po jedan posto birača.

Biračka mjesta zatvorena su u 20:00 sati po lokalnom vremenu, a regularnost izbora nadgledalo je 600 međunarodnih posmatrača. Analitičari smatraju današnje izbore testom demokratije, s obzirom na sukobe tokom predsjedničkih izbora održanih 2008. godine.

Dan uoči predsjedničkih izbora, u Armeniji je počela predizborna šutnja, a aktuelni predsjednik Sergej Sarkisian je dan ranije govorio o Ustavu Armenije.

"Ustav sprečava uzurpiranje vlasti. Zato 'revolucija' u Armeniji ne označava promjenu vlasti već Ustava", kazao je on.

Bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik Partije Miras, Hovanisian, koji je bio i najjači protivnik Sarkisiana, kazao je da će se narod Armenije ''boriti za svoju budućnost na izborima''.

Kandidat Andreas Gukasian koji štrajkuje glađu optužio je Sarkisiana da pokušava otkupiti političku kontrolu nad zemljom i da podmićuje birače.