Svijet
0

Sarajevo: Susret parlamentaraca BiH i NR Kine

FENA
U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini danas se u Sarajevu višečlana parlamentarna delegacija NR Kine, predvođena Ismailom Amatom, zamjenikom predsjednika Svekineske narodne skupštine, susrela sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom razgovora je naglašeno da BiH i NR Kina imaju izuzetnu političku saradnju. Međutim, saradnju na ekonomskom planu karakteriše izražen nesrazmjer obzirom da je BiH iz Kine prošle godine uvezla robe u vrijednosti oko 180 miliona KM a istoveremeno izvezla vrijednost od 604 hiljade KM pa je danas zaključeno da intenzivnijim bilateralnim kontaktima treba stvarati uslove da se postigne bolji balans, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi kineske delegacije pozdravili su napredak Bosne i Hercegovine i parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uz nadu da će naša zemlja u budućnosti biti jedan od snažnih mostova saradnje Kine i zemalja Evrope.

Istaknuto je i to da će Kina najozbiljnije razmotriti mogućnost da podrži nastojanje Bosne i Hercegovine da postane nestalna članica Savjeta sigurnosti UN u periodu nakon 2010. godine, navodi se u saopćenju.