SAD
0

Sarah Palin privlači glasove bijelih Amerikanki

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su mnoge Amerikanke oduševljene što je guvernerka Aljaske Sarah Palin izabrana za dopredsjedničku kandidatkinju Republikanske stranke. Čini se da su se, zahvaljujući tome, mnogi bjelački glasači okrenuli od demokratskog predsjedničkog kandidata, senatora Baracka Obame, ka republikanskom senatoru Johnu McCainu. No, neke feminističke skupine kažu da bi republikanski tim McCain-Palin mogao zaustaviti napredak u rješavanju problema važnih za žene.

Otkada ju je Republikanska stranka nominirala za dopredsjednicu, guvernerka Aljaske Sarah Palin postala je jedna od najslavnijih zaposlenih majki u Sjedinjenim Državama. "Bila sam samo jedna od mama koja bi svoju djecu vozila na hokejske treninge i volontirala za roditeljsku pomoć u školskim aktivnostima."

Ova pobornica prava na nošenje oružja i 44-godišnja majka petero djece oživjela je republikanske glasače koji do tada nisu bili oduševljeni predsjedničkom nominacijom senatora Johna McCaina. Najorniji pristaše guvernerke Palin su žene bijelkinje, poput Angel Voggenreiter, majke iz Virgnije. "Išla sam na izborni skup Mccaina i Sarah Palin, ali vjerojatno ne bih išla da je tamo samo bio John McCain, jer, znate, ujutro imam posla oko svoje djece. No, da bih vidjela Sarah Palin uzela sam cijeli dan slobodan."

Nedavne ankete javnog mnijenja ukazuju na značajnu promjenu u podršci bijelih žena - sa senatora Baracka Obame na McCaina - otkad je on nominirao guvernerku Palin za svog dopredsjednika. Mnoge od ovih žena kažu da osjećaju vezu sa Sarah Palin kao majkom koja se bori da uspostavi ravnotežu između posla i obitelji.

Guvernerka Palin opetovano je hvalila senatoricu Hillary Clinton nastojeći tako privući glasove miliona žena koje su glasale za demokratsku senatoricu u vrijeme njene predsjedničke kampanje. "Hillary je ostavila 18 miliona pukotina u najvišem i najtvrđem ‘staklenom stropu’ u Americi, no prava je istina da žene u Americi još nisu završile i da će glasači razbiti taj stakleni strop jednom zauvijek."

Međutim, Hillary Clinton sada podržava svojeg bivšeg suparnika, Baracka Obamu, i kaže da bi izbor za McCain-Palin tim bio krivi izbor. "Možete biti ushićeni zbog nekog kandidata koji je nominiran za dopredsjednika – mi, demokrati, osjećali smo se tako 1984. godine kada je to bila moja prijateljica Geraldine Ferraro. Republikanci su to učinili 2008., no to nije dovoljan razlog da glasate za njih."

Mnoge organizacije koje se bave ženskim pitanjima upozoravaju da Sarah Palin ima antifeminističke stavove – primjerice, protivnica je pobačaja, čak i u slučaju kada je majka žrtva silovanja ili incesta. Tvrde i da je McCain protiv donošenja zakona o jednakim primanjima žena i muškaraca. Prije nekoliko dana, Nacionalna organizacija za žene podržala je senatora Baracka Obamu i njegovog dopredsjedničkog kandidata, Joea Bidena. Linda Basch predsjedateljica je Nacionalnog vijeća za istraživanja o ženama, koje nije javno podržalo niti jednu stranku.

"Mislim da u ovom trenutku izgleda kao da cijeli fenomen Sarah Palin znači nazadovanje za žene i ženska pitanja jer o tim stvarima sada moramo biti ozbiljni. Situacija u zemlji trenutno je tako strašna, ekonomija pritišće na nas na toliko načina, a žene u svemu tome najviše gube".

No, žene poput Angel Voggenreiter ne slažu se s ovom tvrdnjom, već osjećaju da Sarah Palin zaista govori u njihovo ime i njima u korist te je zbog toga smatraju svojom istinskom predstavnicom. I sama vlastita priča Sarah Palin, kažu neke, dovoljan je razlog da glasaju za nju.