Svijet
0

Sarah Palin popularnija od obame i mccaina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prije mjesec dana većina Amerikanaca nije nikada čula za guvernerku Aljaske Sarah Palin, ali nakon govora na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u kojem je prihvatila potpredsjedničku kandidaturu stranke, 58 posto američkih birača ima pozitivno mišljenje o njoj, pokazalo je u petak objavljeno ispitivanje Rasmussen Reportsa.

Među 58 posto ispitanih koji imaju povoljno mišljenje o Palin 40 posto ima jako povoljno mišljenje, dok među 37 posto onih s negativnim mišljenjem 18 posto ima jako nepovoljno mišljenje o 44-godišnjoj guvernerki.

Prije njezinog govora o prihvaćanju kandidature 52 posto je imalo povoljno mišljenje o njoj, dok prije semice dana 67 posto nije nikada čulo za nju, navodi Rasmussen.

Novi podaci govore o značajnom povećanju broja onih koji kažu da je McCain načinio pravi potez s izborom Palin, kao i broja onih koji smatraju da je Palin spremna postati predsjednicom SAD-a.

Općenito Palin ima nešto bolje ocjene od izbora Baracka Obame, koji je za potpredsjedničkog kandidata uzeo političkog veterana, senatora Joe Bidena.

Rezultat koji najviše zapanjuje jest da Palin s 58 posto ima veću stopu odobravanja od dvojice predsjedničkih kandidata. U petak ujutro Obama i McCain imali su stopu odobravanja po 57 posto, dok je Biden na začelju sa 48 posto.

Kod predodžbi o Sarah Palin postoji jaka stranačka podjela. Povoljno stajalište o njoj ima 89 posto republikanaca i 33 posto demokrata te 59 posto nezavisnih birača.

I po spolu postoji razlika u podršci, pa tako 65 posto muškaraca povoljno gleda na atraktivnu Palin, bivšu misicu, dok povoljno mišljenje o njoj ima 52 posto žena.

Rasmussenovo dnevno praćenje podrške predsjedničkim kandidatima, pokazuje da Obama zadržava prednost pred McCainom s 50 prema 45 posto glasova, prenosi Hina.

Razliku od četiri do osam posto glasova za Obamu pokazuju u petak i druga dnevna ispitivanja birača: Washington Post - Obama 49 posto, McCain 45 posto glasova; AP/Ipsos - Obama 47 posto, McCain 41 posto glasova i Gallup - Obama 50 posto i McCain 42 posto glasova.