Republikanska stranka
0

Sarah Palin – ljubimica konzervativne baze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon poraza na predsjedničkim i kongresnim izborima, Republikanska je stranka ovih dana najviše koncentrirana na analizu svojih pogrešaka te izvlačenje određenih pouka za budućnost.

Kada su u pitanju nastupajuće godine, očigledno je da će važnu ulogu u stranci imati Sarah Palin, guvernerka Aljaske i dopredsjednička kandidatkinja republikanaca – ljubimica konzervativne baze stranke, javlja Glas Amerike.

Ne može se reći da je posljednjih desetak dana, od poraza na izborima, Sarah Palin izbjegavala kamere. Primjerice, prije nekoliko dana bila je glavni govornik na godišnjem skupu republikanskih guvernera, gdje je izjavila: "Nakon ovih izbora, naša je stranka na saveznoj razini postala manjinska stranka. Međutim predlažem da ne bi smjeli postati i negativistička stranka - koja samo traži gdje je protivnik pogriješio i koja ne želi da preuzme svoju ulogu u rješavanju sadašnje krize. Tačno, izgubili smo na izborima, ali to ne znači da se moramo prestati ponašati u skladu s tradicijama naše stranke".

Za vrijeme upravo okončane predsjedničke kampanje, novinari su do Sare Palin teško dolazili. Nakon što je kampanja završila, ona se televiziji i novinarima uopće posve otvorila. Što više, daje jasne naznake da je spremna razmotriti mogućnost vlastite predsjedničke kandidature.

U Republikanskoj stranci, Sarah Palin je prilično popularna – najviše je voli pobožniji dio stranačke baze, glasači čiji angažman pokreću protivljenje pobačaju ili protivljenje istospolnim brakovima.

Međutim, u nekoliko televizijskih intervjua, emitiranih za vrijeme izborne kampanje, američka je javnost stekla dojam da guvernerka Aljaske možda i nije potpuno spremna za visoke dužnosti dopredsjednika odnosno predsjednika države.

John Fortier iz Instituta American Enterprise o tome kaže: "Ona je očito neiskusna i ta joj je činjenica štetila. Odmah nakon što je bila kandidirana, činilo se da će ona možda privući i glasače iz centra, neodlučne glasače. No, s vremenom je u prvi plan došlo njezino neiskustvo. Tačno, Sarah Palin je popularna u bazi Republikanske stranke. Međutim, na kraju se pokazalo da ona zapravo McCainu nije mnogo pomogla. U izvjesnom smislu, čak mu je možda i malo štetila".

U Sjevernoj Carolini je inače već počelo prikupljanje potpisa na peticiju da Republikanska stranka na sljedećim izborima, 2012. kandidira upravu Saru Palin za predsjednicu države. David Frum, bivši savjetnik predsjednika Georgea Busha, o tome kaže:

"Za našu je stranku najvažnije da se vrati tamo gdje je bila 1994. – da obnovi i potvrdi svoja temeljna načela. I to pod novim čelništvom – bila to Sara Palin ili možda Mitt Romney – uglavnom netko tko je sposoban ponoviti naše uspjehe iz prošlog desetljeća", rekao je Frum.

Analitičar Norman Ornstein kaže da će republikanci sljedećih nekoliko mjeseci najviše raditi na tome da formuliraju novi politički program, kojim bi možda mogli povratiti glasove umjerenijih glasača koji žive u predgrađima velikih gradova, Amerikanaca hispaničkog porijekla te žena.

Prilika za testiranje tog novog programa bit će 2010. Na sljedećim izborima za Kongres. Ti će izbori biti i sljedeća prilika za Saru Palin - da podrži kolege, stranačke kandidate koji se natječu za Kongres, ali i da Amerikancima pokaže da je postala iskusnija i, možda, umjerenija političarka.