Svijet
0

Sant Louis najopasniji grad u SAD-u

FENA
Nagli porast nasilja u Sant Louisu učinio ga je najopasnijim gradom u Sjedinjenim Državama, slijedeći trend mnogo bržeg rasta nasilnog kriminala na Srednjem zapadu nego u ostatku zemlje, sudeći po godišnjoj listi.

Grad je dugo stajao loše na rang-listama najsigurnijih i najopasnijih američkih gradova koju sastavlja Morgan Quitno Press.

Nasilje je poraslo skoro za 20 posto od 2004. do prošle godine, kada je stopa rasta takvog kriminala dramatično porasla na Srednjem zapadu, sudeći po brojkama FBI-ja objavljenim u junu, javio je AP.

"Zaista je tužno kakav je ovaj grad postao. Na vijestima samo slušamo o ubistvima, stalno javljaju da je neko ubijen", izjavio je stanovnik Sant Louisa Sam Dawson.

Rang-lista, objavljena u ponedjeljak, došla je u vrijeme dok grad još slavi pobjedu od petka svog tima u američkom fudbalu na novom Bush stadionu. St. Louis uložio je milione dolara u gradsku obnovu i pored toga što je stopa krimninala u porastu.

Gradonačelnik Francis Slay nije odgovarao na pozive upućene njegovom uredu kako bi dao komentar.

Scott Morgan, predsjednik Morgan Quitno Pressa, privatne istraživačke i izdavačke kompanije specijalizirane za državne i gradske analitičke knjige, izjavio je kako nije iznenađen da vidi St. Louis na vrhu liste s obzirom da je godinama bio među deset najopasnijih gradova u SAD-u.

Studija je analizirala stopu kriminala unutar gradskih granica St. Louisa, sa stanovništvom od oko 330.000 ljudi, kazao je Morgan. Ona nije uzela u obzir predgrađa u oblasti St. Louisa, koja imaju približno 980.000 stanovnika.

Posjećujući Sant Louis u četvrtak, direktor FBI-ja Robert Mueller izjavio je kako je prerano reći zašto neke vrste kriminala brže rastu na Srednjem zapadu.

Mueller je izjavio kako FBI naporno radi na formiranju partnerstva s policijom na pokretanju programa kao što je radna grupa za sigurnost na ulicama St. Louisa, koja usmjerava policijske napore na problematične kvartove.

Najsigurniji grad je Brick u New Jerseyu, sa stanovništvom od oko 78.000 ljudi, za kojim sliede Amherst, država New York, i Mission Vejo u Kaliforniji. Drugi najopasniji grad je Detroit, za kojim slijede Flint u državi Michigan i Compton u Kalforniji.

Loša vijest za St. Louis bila je dobra za Camden u New Jerseyu, koji je u 2005. imenovan najopasnijim američkim gradom drugu uzastopnu godinu.

Gradonačelnica Camdena Gwendolyn Faison izjavila je kako je oduševljena kada je saznala da njen grad više nije na vrhu list najopasnijih gradova.

"Osvježili ste mi dan! Ovo je nova nada i novi duh", izjavila je Faisoin, koja obavlja dužnost gradonačelnice od 2000.

Gradovi su rangirani po kategorijama iznad njihove stope kriminala, kazao je Morgan. Pojedinačni zločini popout silovanja ili pljački mjere se odvojeno, porede se s nacionalnim prosjekom i potom se prikupljaju kaklo bi se grad rangirao. Zločini se mjere na osnovu nivoa njihove opasnosti.

Nacionalna brojka FBI-ja objavljena u junu pokazala je da je stopa ubistava u St. Louisu porasla na 16 posto s 2004. u 2005., u poređenju sa 4,8 posto rasta na nacionalnom nivou.

Iako je kriminal u porastu u svim regijama u prošloj godini, rast od 5,7 posto u 12 država Srednjeg zapada bio je barem tri puta viši nego u bilo kojoj drugoj regiji, zaključujeFBI.