Vijeće sigurnosti UN-a
0

Sankcije poraženom predsjedničkom kandidatu jer ne želi predati vlast

FENA
Laurent Gbagbo (Foto: AFP)
Laurent Gbagbo (Foto: AFP)
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u srijedu uvečer rezoluciju kojom su određene sankcije poraženom predsjedničkom kandidatu u Obali Slonovače Laurentu Gbagbou i njemu bliskim ljudima zbog njegovog odbijanja da preda vlast međunarodno priznatom predsjedniku Obale Slonovače Alassanu Ouattari.

Vijeće sigurnosti UN-a, u Rezoluciji 1975, prvi put izravno kaže da Gbagbo treba ustupiti vlast Ouattari kojeg UN i sve zemlje svijeta priznaju kao pobjednika predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine, prenio je Associated Press.

"Mislim da je bilo hitno usvojiti rezoluciju, jer je očigledno ... da se sukob širi u Obali Slonovače i situaciju pogoršava iz sata u sat", kazao je francuski ambasador u UN-u Gerard Araud, te dodao kakao je poruka "vrlo jednostavan - Gbagbo mora otići, to je jedini način da se izbjegne građanski rat".

UN-ovo najmoćniji tijelo glasalo je na dan kada su borci koji podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Obale Slonovače Alassana Ouattaru preuzeli kontrolu nad administrativnim središtem zemlje Yamoussoukrom.

To se vidio kao simbolična pobjede Ouattarinih snaga nakon mjeseci političkog haosa koji je počeo kada je Gbagbo, dosadašnji predsjednik, odbio priznati rezultate izbora u novembru.

U rezoluciji se traži "hitan prekid nasilja", te poziva sve strane u Obali Slonovače "da poštuju volju naroda i izbor" Ouattare kao predsjednika.

Rezolucija, koju je podnijela Francuska, predviđa zabranu upotrebe teškog naoružanja, zabranu putovanja i zamrzavanje imovine Gbagbou i krugu njemu bliskih ljudi, prenio je Reuters.

U aneksu rezolucije navedeni su Gbagboovi saradnici - ministar vanjskih poslova Alcide Djedje, zatim Gbagboova supruga, visoki dužnosnik Gbagboovog "Narodnog fronta" Simone Gbagbo, predsjedavajući te organizacije Pascal Affi N'Guessan i generalni tajnik Desire Tagro.